Yle julkaisi 9.12. Hei aikuinen -dokumenttielokuvan, joka kertoo varhaiskasvatuksen kriisistä. Dokumenttielokuva ottaa kantaa siihen, kuinka tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa sekä aikuiset että lapset voivat huonosti. Dokumentti nostaa isoimmiksi pahoinvoinnin syiksi jatkuvasti vaihtuvat, tai jopa puuttuvat, aikuiset sekä kouluttamattoman henkilökunnan. Tästä syntyviä lisävaikutuksia on valtavasti: turvattomuutta, levottomuutta, uhmakasta käyttäytymistä, taantumista ja lapsen aggressiivisuutta.
Dokumentissa tuodaan esille näkökulma, että varhaiskasvatus itsessään tuottaisi häiriökäyttäytymistä – mikäli siis varhaiskasvatus toteutuu huonosti. Se toteutuu huonosti, mikäli henkilöstö vaihtuu jatkuvasti ja lapsiryhmät ovat isoja. Tällöin meteli, levottomuus ja aikuisen uhmaaminen lisäävät ei-toivottua käyttäytymistä. Häiriökäyttäytymisen taustalla on kuitenkin usein muu tekijä kuin varhaiskasvatus. Toimivan varhaiskasvatuksen ja pätevän henkilökunnan tuottaman pedagogisen osaamisen kun on todettu tasaavan lasten eri taustoista johtuvia eroja.
Toteutuakseen tulee henkilöstöresurssin toteutua. Dokumentissa tuodaan esille, että henkilöstön jatkuva vaihtuvuus elämässä vaikuttaa lapsiin siten, että he eivät enää sitoudu kunnolla mihinkään. Lapset kaipaavat rutiineja ja selkeitä sääntöjä. Kun asioihin ei sitoudu, lapsi ei osaa toimia oikein. Ei vaikka haluaisikin. Näiden näkökulmien vaikutukset ovat aidosti arvioitavissa vasta tulevaisuudessa, kun nykylapset ovat aikuisia. Nämä haasteet kun siirtyvät vähitellen varhaiskasvatuksesta kouluun ja työelämään – ellei asioihin puututa ajoissa.
Miten sitten voimme ehkäistä näiden haasteiden syntyä? Lapset nauttivat aikuisen huomiosta ja yhdessä puuhailusta arkisten asioiden äärellä niin varhaiskasvatuksessa kuin kotiympäristössä. Siispä nyt pitkien pyhien aikana huolehditaan jokainen itsestämme ja lapsistamme. Hei aikuinen, dokumenttielokuvan sanoin: ”Vain hyvinvoivat aikuiset voivat kasvattaa hyvinvoivia lapsia.”
Heini Pihko, varhaiskasvatuksen opettaja